הדובדבן אמנם קטן אבל הוא צמח מרפא אולטימטיבי וגם סופר פוד יש לו סגולות רפואיות רבות מאוד. 100 גרם דובדבנים ממלאים כוס אחת.
(בתמונה דובדבנים בשוק מחנה יהודה צילמתי בטיול של עופרים)
מה מכילה כוס דובדבנים טריים ?
קלוריות – 100 גרם דובדבנים ממלאים כוס ומכילים 60-70 קלוריות. דובדבן אחד – 4-6 קלוריות.
סיבים תזונתיים – חשובים להפעלה תקינה של מערכת העיכול, הפחתה ברמות הכולסטרול וסוכר. כוס דובדבנים מכילה 3 גרם סיבים תזונתיים, כמו כוס דגני בוקר מועשרים בסיבים.
ויטמין C – הדובדבן עשיר מאד בויטמין C – משפר את התנגודת החיסונית של הגוף. מגן מפני מחלות אסטמה וריאה. כוס דובדבנים מכילה 10 מ"ג ויטמין סי – 10% מהצריכה היומית המומלצת.
ויטמין A – הדובדבנים עשירים בויטמין A, אשר מגן על הראיה ותורם לראיית לילה תקינה. ויטמין זה נחשב אנטי סרטני, שייך לקבוצת הקרוטנים – פיגמנטים נוגדי חימצון חשובים ביותר.
אשלגן ונתרן – הדובדבן עשיר באשלגן ודל בנתרן – שילוב אידיאלי לסובלים מיתר לחץ דם וגם למניעתו.
כוס דובדבנים מכילה 3 מ"ג נתרן בלבד. האשלגן, לעומת הנתרן, הוא מינרל המשפיע לטובה על הורדת רמות לחץ הדם.
כוס דובדבנים תכיל 200 מ"ג אשלגן, אשר צריכתו תורמת לשמירה על ערכים תקינים של לחץ דם ולהפחתת יתר לחץ דם.
הפלבנואידים הם למעשה אלה אשר גרמו לרופאים להמליץ על שתיית יין אדום. מה שהביא את הפרדוקס הצרפתי של היין האדום היבש הם הפלבנואידים ולא האלכוהול.
באכילת דובדבנים מקבלים את הפלבנואידים באופן טבעי ובריכוז גבוה ללא צריכת האלכוהול.
פעולתם המיטיבה של הפלבנואידים לא משתנה לאחר בישול או הקפאה, וניתן לכן ליהנות מיתרונותיהם גם בריבה העשוייה דובדבנים, בהקפאתם, או כל מתכון אחר.
(בתמונה דובדבן מוכן לקטיף)
דובדבן ברפואה הסינית
הרפואה הסינית ממליצה על אכילת דובדבנים לחיזוק דם בגלל צבעם האדום ולכן הם מתאימים לאכילה על ידי מי שסובל מחולשה, עייפות, סחרחורות ותופעות אחרות של אנמיה.
לפי רפואת המזרח נחשב הדובדבן לפרי מעורר תשוקה.
הסבתות טוענות כי מומלץ לאכול דובדבנים לפני השינה מכיוון שהם משפרים את איכות השינה.
איך לשמור על הדובדבן לאורך זמן ?
מומלץ להקפיא את הדובדבנים – כדי להקפיא דובדבנים יש לשטוף אותם היטב וליבש.
רצוי לגלען את הדובדבן. מומלץ בשלב הראשון להקפיא בקופסא כשהם מפוזרים בשכבה אחת בלבד בכלי סגור. בהמשך ניתן לאחסן בקופסא סגורה. נשמרים עד שנה.
דובדבנים משתלבים מצוין במאכלים שונים כמו ריבות, ליקרים, סירופים, קינוחים, גלידות ומשקאות. אפשר להכין מהם רטבים המתאימים גם לבשרים.
(בסרטון שפית איטלקיה מדגימה איך להכין קינוח מדובדבן צילמתי בסופ"ש הכרויות של עופרים בים המלח במלון אואזיס בתאריך 3/8/17 )