טיול שבת למצדה 05.2.22
31 בינואר 2022טיול לשבת: פריחת הכלניות והשווקים בכרמל 12.2.22
6 בפברואר 2022
שירת העשבים – העולש
בחודש שבט הגשם כבר יורד והשדות מתמלאים בעשבים ירוקים.
בשבילנו העירונים זה לכל היותר אוכל לפרות.
את "הירוקים" שלנו אנחנו קונים בשקית סגורה בסופר.
ככל שהשם לועזי יותר כנראה שהירק בריא יותר. אני בטוח ששמעתם
על תרד ניוזילנדי וגם על האנדיב.
האנדיב מככב בכל מסעדות היוקרה הוא "התגלה" על ידי איכר בלגי.
מהו או מי הוא אנדיב ?
האנדיב הוא העולש שלנו. במשנה הוא נקרא בארמית הינדבי
כל אישה בכפרים הערבים והדרוזים מכירה את העולש ומבשלת אותו לילדיה בעונת החורף. העולש הוא עשב מזין וכמובן זול וזמין.
חז"ל כינו אותו עשב השדה.
גם אתם מוזמנים לטייל איתי ולהכיר את העולש.
עולש תעודת זהות
צמח חד שנתי בעל שושנת עלים בצבע ירוק כהה הגדלים בחודשי החורף העלים משמשים למאכל.
התפרחת באביב המאוחר מגביהה עד גובה מטר הפרחים יושבים במקומות ההסתעפות (פרחים לשוניים בצבע תכלת.
הזרעונים מוארכים, צבעם שחור והם ניתנים לקלייה ולהכנת משקה הציקוריה שמשמש כתחליף או כתוספת לקפה.
בתחילת החורף העולש מוציא עלים ירוקים. העלים עסיסיים ומתוקים.
ככל שחולף הזמן העלים מתארכים והופכים להיות מרים.
הזמן הטוב ביותר ללקט את עלי העולש הוא בחודש שבט (ינואר)
איך מזהים עולש בשדה ?
עלי העולש לא גבוהים, 20-30 ס"מ לכל היותר. הם יוצאים ישירות מהקרקע או מהגבעול בשושנות עלים צפופות,
צבע העלים ירוק בהיר והם רכים, ומאורכים עם שינון קל בשוליים.
אפשר למצוא עלים צעירים מוארכים וישרים, אחרים שיהיו מאורכים ומעוגלים בשליש העליון שלהם וכאלה שהם ממש מפורצים אבל כמעט תמיד יהיו העלים חלקים למגע.
לפעמים כן יהיו שערות קטנות ורכות על העלה אבל הן בלתי מורגשות.
את העלים ניתן לאכול עם הקטיף בסלט וכמובן אפשר לבשל אותם.
בתקופה הרומית שימש העולש גם כצמח מרפא.
דיוסקרידס כתב ש צמח הבר משכך כאבים בקיבה. והעלים והשורש מרפאים עקיצות עקרבים.
היום ידוע שהעולש עשיר בויטמינים מפחית כולסטרול ומשפר תיפקודי כבד
לפי ההלכה העולש נחשב כמרור של פסח.
"משנה פסחים: ואלו ירקות שאדם יוצא בהם ידי חובתו בפסח. בחזרת
ובעולשין ובתמכא ובחרחבינה ובמרור. "
כתבתי על העולש כמו שאומרים על קצה המזלג
רוצים לשמוע עוד ?
בואו לטייל איתנו עופרים טיולים 052-2945446
מתכון מומלץ לעולש
סלט עולש מבושל
המרכיבים:
צרור עלי עולש טריים
בצל לבן קצוץ
שמן זית
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
מזהיבים את הבצל הקצוץ בשמן, במחבת חם.
שוטפים היטב את העולש וקוצצים אותו.
מוסיפים את העולש הקצוץ לבצל וממשיכים לטגן
מוסיפים פלפל ומלח לפי הטעם ומגישים.
בתאבון