זה הזמן לתפוח - עופרים
טיול לאוסטריה 25-30.10.22
23 באוגוסט 2022
עין חרדלית – גן עדן זה כאן
25 באוגוסט 2022

זה הזמן לתפוח

ט”ו באב חג האהבה הוא גם התאריך של תחילת קטיף התפוחים בארץ.
התפוח מוכר מסיפורי המקרא ועשה דרך ארוכה מגן עדן אל השולחן במטבח
שלנו.
את התפוח אנחנו מכירים מראש השנה. כולנו טובלים תפוח בדבש שתהיה
שנה טובה ומתוקה.


גם בתרבות המערבית התפוח הוא “מותג” מפורסם
לפי האמונה הנוצרית התפוח הוא פרי עץ הדעת אותו אכלה חוה
גם שילגיה לא עמדה בפיתוי ונגסה בתפוח
וילהלם טל ירה חץ שפגע בתפוח על ראש הבן שלו
והתפוח שנפל על ראשו של ניוטון עזר לו עם חוקי הפיזיקה.
וכולם מכירים את הפתגם התפוח לא נופל רחוק מהעץ

היום התפוח זמין ונמצא בכל חנות ירקות


שווה להכיר את סודות התפוח וכמובן מומלץ לטייל ולקטוף תפוחים
ישר מהעץ רק במטעים מורשים ובתשלום לחקלאי שמגדל את התפוח.

מי אתה תפוח ?


התפוח התרבותי הוא מין של עץ נשיר ממשפחת הורדניים.
הוא אוהב קור. על מנת שתפוח יבשיל הוא צריך לקבל מנות קור.
בארץ מגדלים תפוחים בעיקר למרגלות החרמון ובגליל העליון.

התפוח בעבר
בארמית מכונה התפוח “חזורא” מקור המילה כנראה אכדי.
התפוח נזכר במקרא 10 פעמים כציון מקום וגם כעץ פרי.
בשיר השירים כתוב שפיריו מתוק לחיכי. וגם אומרת רפדוני בתפוחים.
במקור התפוח הוא עץ בר שעבר תהליך של תרבות והשבחה.
כיום ידועים כבר 7500 זנים שונים של תפוחים.
בתקופת הבית השני מוזכר שבמחיר תפוח אחד ניתן לרכוש 15 תאנים.
התפוחים בתקופות הקדומות היו קטנים יותר ממה שאנחנו מכירים
היום, חמוצים יותר ובזמן הפריחה בעלי ריח חזק יותר.

התפוח היום
כיום נטועים בישראל כ 30.000 דונם תפוחים. בשנת 2020 נקטפו בארץ
כ 100.000 טון. ישראלי אוכל בממוצע 15.5 ק”ג תפוחים בשנה.
בשבוע הקניות לראש השנה קונים 70% יותר תפוחים משבוע רגיל.
לישראל מייבאים כ 40.000 טון תפוחים מתורכיה ספרד וגם מארה”ב
מארה”ב מגיעים רוב התפוחים המיובאים לארץ כחלק מהסכמי מסחר.
תפוח יכול להישמר בקרור עד שנה. בישראל יש תפוחים כל השנה.

 

התפוח כצמח מרפא
התפוח מכיל כמות גדולה של מים סיבים ומעט סוכר. מה שהופך אותו
לתרופת “פלא” ולצמח מרפא עוצמתי שחובה לאכול כל יום.
באנגלית אומרים ” An apple a day keeps the doctor away ”
תפוחים מכילים מגוון עצום של פנולים ופוליפנולים המשמשים כנוגדי חמצון עוצמתיים. וכן מגוון עצום של ויטמינים כגון בי 6 בי 3 ועוד.

החומרים הפעילים בתפוח נחקרו במאות מחקרים מדעיים.

מחקרים גילו שצריכת תפוחים מעלה את ריכוז נוגדי החמצון בדם מונעת נזק בדנ”א וכן בעלת השפעה אנטי דלקתית מה שמסייע במניעת מחלות רבות כגון מחלות לב וכלי דם, סרטן ואחרות.
העושר של הסיבים התזונתיים מסייע מאוד למערכת העיכול. הסיבים התזונתיים משפרים את תהליך העיכול. צריכה יום יומית של תפוח מבטיחה תנועות חלקות של המעיים ומניעת עצירות .
סיבים תזונתיים טבעיים אלה, גם משחררים את מיצי הקיבה והמעיים, המגבירים ומייעילים את ספיגתם של חומרים מזינים.
במקביל הם מסלקים מהגוף את עודפי הכולסטרול מהוורידים ומהעורקים, מה שמחזק את בריאות הלב ומפחית את הסיכוי להתקף לב
התפוח מחזק את מערכת החיסון ואפילו מנקה את השיניים ומגן מעששת.
זה רק חלק קטן מיכולות הריפוי של התפוח.
גם אם התפוח הוא לא פרי עץ הדעת, מומלץ לדעת את סודותיו ולאכול תפוח בכל הזדמנות.
ואם אתם בעונת הסתיו בואו לטייל איתי ולקטוף תפוחים היישר מהעץ.

מי אני
כתב עופר בן דוד  מורה דרך ואוהב לאכול תפוחים.

25.8.22 בתחילת הסתיו

בואו לטייל איתי 052-2945446